Φάκελος Προορισμοί: Νέα Υόρκη,το άπιαστο όνειρο

H αλήθεια είναι πως όταν έβλεπα ταινίες  με φόντο to Brooklyn Bridge  και τους ουρανοξύστες ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα διασχίσω και εγώ το central park και θα διαβάσω από κοντά τις διαφημιστικες επιγραφές στην times square. Το American Dream ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μου μέσα σε λίγες μέρες…Η πιο κλισέ ατάκα λοιπόν η πολη που δεν κοιμαται ποτέ…ειπώθηκε πολύ σωστά για την Νέα Υόρκη.Μία πόλη γεμάτη από ουρανοξύστες,μια πόλη χαμένη στους παράλληλους και στις μυρωδιές από κάρυ. 

555

Και φτάνει η στιγμή που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο και πρέπει να επισκεφτείς όλα αυτά τα αξιοθέατα που έχεις σημειώσει πριν φτάσεις στην Νέα Υόρκη..Τι να πρωτοθυμηθώ…

Το ατέλειωτο Central park (3,41 km²) που βρίσκεται στη περιφέρεια του Μανχάταν και κατακλύζεται από αμέτρητη φύση:λίμνες, ζωολογικό κήπο,πίστες πατινάζ,τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι για σπορ, πεζοπορία και πολλά άλλα…                        11063282_10206624451031807_1667459649_n                                                                                                                                                                                    

i Αν και φαίνεται εντελώς φυσικό, το πάρκο είναι εξ’ ολοκλήρου τεχνητά διαμορφωμένο. Δημιουργήθηκε το 1858 μετά από εντολή του τότε δημάρχου Κίρκλαντ, με αφορμή τη δημογραφική έκρηξη της πόλης, που δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης χώρων αναψυχής.

Την Times Square ; Στην καρδιά του Manhattan εκεί που τα εκθαμβωτικά φώτα και η έντονη ενέργεια σε μαγνητίζουν.Φωτεινές διαφημιστικές επιγραφές, πολυκαταστήματα αλλά και πλήθος κόσμου χαρακτηρίζουν την πιο διάσημη πλατεία του κόσμου, την πλατεία που δεν κοιμάται ποτέ.

 

11063309_10206625440416541_1758592925_n

i Το 1904 είναι η χρονιά που πήρε το οριστικό της όνομα, από τη γνωστή εφημερίδα New York Times που εγκαταστάθηκε στον 25ο ουρανοξύστη, τοποθετώντας την πρώτη επιγραφή από νέον που έδειχνε συνεχώς ειδήσεις. Μέχρι το 1970, ήταν το πιο παρακμιακό μέρος της πόλης, αφού κατείχε το ρεκόρ της υψηλότερης εγκληματικότητας και ήταν εγκατεστημένα άπειρα sex shops και στριπτιζάδικα με όλα τα παρελκόμενα.

Και φυσικά φτάνει η ώρα που η ιστορία ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα αγάλματα,στους πίνακες, στις φωτογραφίες και στα κοστούμια,που στεγάζουν οι πιο διάσημεσ αίθουσες στο  Μητροπολιτικό Μουσείο, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο μουσείο φυσικής ιστορίας.

Δεν μπορείς όμως να φύγεις από την Νέα Υόρκη αν δεν επισκεφτείς πρώτα το άγαλμα της Ελευθερίας. Ένα ψηλό άγαλμα, το οποίο απεικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.Αξίζει μάλιστα να πάρεισ το καραβάκι και να κάνεισ μία βολτα γυρω από το λιμάνι για να δεις το άγαλμα αλλά και πολλά άλλα αξιοθέατα που δεν θα πιστευεις στα μάτια σου.

i Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο νησάκι, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης και εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Και ήρθε η ώρα να αναφερθώ στην πιο ανατριχιαστική στιγμή που βίωσα…την στιγμή που επισκέφτηκα το σημείο μηδέν.Εκεί που κάποτε υπήρχαν οι Δίδυμοι Πύργοι τώρα δεσπόζει ένα έργο τέχνης τεραστίων διαστάσεων, μία μαύρη τρύπα για καθε πύργο και γύρω  στο μάρμαρο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των νεκρών. Η εμπειρία απλά απερίγραπτη…μια εμπειρία που δεν αξίζει να περιγραφτεί μέσα σε μία παράγραφο.. επιφυλάσσομαι όμως με ξεχωριστή αναφορά στο μέλλον.

11015806_10206625485897678_1656903971_n

 

Τα must do :

1) Να περπατήσεις στο Brooklyn Bridge, να αγναντέψεις την θεα και να βγαλεις αμέτρητες φωτογραφίες με θέα τους  ουρανοξύστες.

2)Να περπατήσεις στην 5th Avenue και να χαζέψεις τις αμέτρητες-πανάκριβες βιτρίνες.Το σίγουρο είναι ότι θα φας όλη την μέρα σου μετρώντας τουσ παράλληλους

3)Να αφιερώσεις μία μέρα στο central park να το περπατήσεις(όσο προλάβεις δηλαδή), να ξαπλώσεις στο γρασίδι και να αφεθείς στον ουρανό.

4)Γενικά αν σκέφτεσαι ότι στην Νέα Υόρκη  θα κάνεις ψώνια, μην πάρεις τίποτα μαζί σου… η μάλλον πάρε μια άδεια βαλίτσα. Για να την γεμίσεις επισκέψου το Woodbury Outlet και το Jersey Gardens.

5)Και αφού το hot dog είναι γνωστό και ως το απόλυτο Νεοϋορκέζικο σνακ του δρόμου, δεν μπορείς να μην σταματήσεις για σνακ σε κάποια από τις αμέτρητες καντίνες που υπάρχουν σε όλη την Νέα Υόρκη .

6)Για falafel και kebab μην ξεχάσεις  να φας από την βραβευμένη καντίνα King of Falafel & Shawarna με κύπελλο vendy sτη γωνία 30th Street και Broadway.

7)Να απολαύσεις ένα cocktail ή και παραπάνω γιατί όχι σε κάποια από τις αμέτρητες ταράτσες ξενοδοχείων (μπορεί να είναι ακριβό αλλά πραγματικά αξίζει)

8)Και επειδή Νέα  Υόρκη χωρίς Broadway δεν γίνεται, κλείσε από πριν εισητήρια για το πιο διάσημο θέατρο του κόσμου.

Και κάπως έτσι το ταξίδι φτάνει στο τέλος του, ένα ταξίδι γεμάτο από εμπειρίες, ένα ταξίδι που δεν μπορείς να το περιγράψει έτσι απλά, μέσα σε λίγες μόνο λέξεις, ένα ταξίδι που αξίζει να κάνεις για να γνωρίσεις το άγνωστο και να ζήσεις το διαφορετικό.

Πριν ζήσεις όμως την εμπειρία, ταξίδεψε εδώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα:

 

Φιωτάκη Μαρία

Leave a Reply