Θορυβος και μια απαισια μυρωδια…

Θόρυβος και μια απαίσια μυρωδιά…και αυτά που ονειρευόταν σπιτικό φαγητό και να μοσχοβολάει το σπίτι.
Σταδίου 6.. το πρωί και η πόλη σιγά σιγά ξυπνάει..μια χάρτινη σακούλα και δύο κουβέρτες ο θησαυρός του..ανασηκώνεται, φαίνεται ταλαιπωρημένος, χαμένος, κουρασμένος..δεν κυκλοφορεί κανείς ακόμα..σε λίγες ώρες όμως η ζωή στο κέντρο θα έχει βρει τον ρυθμό της.

Τους παρατηρεί, πρόσωπα μουντά, αγχωμένα και βιαστικά..κοιτάζει γύρω του,δεν είναι μόνος. Στιβαγμένα κουρέλια και όμως κάποιος αναπνέει από κάτω..περαστικοί περνάνε από δίπλα τους και συνεχίζουν κανονικά..δεν τους κατηγορεί…και αυτός έτσι ήταν πριν βρεθεί σε αυτή την θέση..δεν το περίμενε αυτό που έγινε. θυμάται θολά και συγχυσμένα πως έφτασε ως εδώ…σαν ανάμνηση αλλού,σαν ιστορία που κάπου άκουσε..στην αρχή ήταν κάτι που αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα, οικονομική κρίση, απολύσεις, φτώχεια..έγινε η δική του πραγματικότητα, πανικός, απελπισία…την πρώτη φορά που κοιμήθηκε στο δρόμο ντρεπόταν…αυτή η πρώτη νύχτα..κάθισε σε ένα παγκάκι και δεν έκλεισε μάτι μέχρι που ξημέρωσε …η ζωή συνεχίζεται και η ανάγκη νίκησε..τώρα υπόστεγα, σκαλιά, μια πόρτα. όλα μπορούν και όλα έχουν γίνει το κρεβάτι του,το σπίτι του..

άστεγοι

Κάθεται στην ίδια θέση που κάθεται κάθε μέρα..σκεπάζεται και δεν περιμένει τίποτα…Είναι 45 και νιώθει 80. Μόνο φοβάται..είναι Χριστούγεννα και από κάπου ακούγεται μια μελωδία αλλά και αυτή δεν τον φτάνει.Κάπου χάνεται..περνάνε ώρες, ώρες πολλές και πέφτει πάλι σκοτάδι..Οι μέρες που περνούν είναι ένας ατελείωτος κύκλος…με δυο κουβέρτες αγκαλιά και μια μερίδα φαγητό από το συσσίτιο του δήμου…

Κλείνει τα μάτια και προσπαθεί να ξεχάσει για λίγο. Να μην θυμάται ,να μην ζει…και κάνει κρύο απόψε..
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται και ζουν με δραματικές συνθήκες στους δρόμους..Ο  δήμος Αθηναίων θέτει σε λειτουργία την γραμμή 1960 για αστέγους.. Είναι μια περίοδος που όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ας μην τους ξεχάσουμε!!!!

Κωνσταντίνα Γ.

Ας βοηθήσουμε ..αυτούς που μας χρειάζονται…
Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
http://www.anthropos.gr/show_mko.asp?Id=764
Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (μη κυβερνητική οργάνωση), η οποία αποφάσισε να αφιερώσει τη δουλειά της στα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά (παιδιά του δρόμου), παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.

Ίασις 
210.82.10.520, Πατησίων 68
Η οργάνωση, μεταξύ άλλων, μοιράζει ρούχα και υποδήματα σε άτομα με ψυχικά νοσήματα.

Leave a Reply