Μελομακάρονα με άρωμα μανταρινιού από τη Νίκη Μερκούρη …

Χριστούγεννα …η πιο όμορφη ζεστή, χουχουλιάρικη, ζαχαρωτή περίοδος της χρονιά έφτασε…..το freeminds και η διάσημη σεφ Νίκη Μερκούρη θα σας χαρίζουν καθόλη τη χριστουγεννιάτικη περίοδο συνταγές για να γεμίσετε το τραπέζι σας με λαχταριστά γλυκά, άκρως παραδοσιακά όπως η σημερινή και κάποιες άλλες που θα δώσουν μια πινελιά πιο μοντέρνα στο τραπέζι σας.

Ας απολαύσουμε…

Μελομακάρονα με άρωμα μανταρινιού από τη Νίκη Μερκούρη…

 

03af2cd8c7c76f21e6b873ff0f45e636_XL

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτήν την πρωτότυπη συνταγή μελομακάρονων και πλημμυρίστε την κουζίνα σας με άρωμα μανταρινιού.

 

Υλικά

  • 1 και 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο φυτικό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλα αλεσμένα
  • 3/4 φλιτζανιού χυμό μανταρίνι ξύσμα μανταρινιού
  • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις καρύδια αλεσμένα για το πασπάλισμα

 

Σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα μανταρινιού

 

Εκτέλεση

  1.  Χτυπήστε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ.
  2.  Συνεχίστε με το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό μανταρινιού και το baking powder διαλυμένο στο κονιάκ, το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το αλεύρι και τα κανελογαρύφαλλα σκόνη.
  3.  Ζυμώστε ζύμη αφράτη.
  4. Πλάστε τα μελομακάρονα σε ό,τι σχήμα θέλετε, τοποθετήστε τα σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
  5. Βράστε όλα τα υλικά για το σιρόπι 20 λεπτά.
  6. Αφαιρέστε την λαδόκολλα από τα μελομακάρονα και αρχίστε, όπως είναι μέσα στο ταψί να τα περιχύνετε με το σιρόπι.
  7. Ραντίστε με αλεσμένα καρύδια.

 

Ήξερες ότι :

Η λέξη μελομακάρονο έχει τις ρίζες του από την Αρχαία Ελλάδα. Μελο-μακάρονο.

Η λέξη Μακαρόνι προέρχεται από τη λέξη Μακαρωνία που ήταν ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Στα νεότερα χρόνια ωστόσο ένα παρόμοιο γλύκισμα με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και ονομάστηκε Μελομακάρονο…Το μέλι στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας και ο λαός έχει συνδέσει τα μελομακάρονα ως τα επιθυμητά που θα φέρει ο καινούργιος χρόνος. 

 

Νίκη Μερκούρη 

One thought on “Μελομακάρονα με άρωμα μανταρινιού από τη Νίκη Μερκούρη …

Leave a Reply