Ζει ο βασιλιάς Elvis!

elvis-presley-live-wallpapers-13-2-s-307x512
Τέσσερεις δεκαετίες μετράμε από το θάνατο του “Βασιλιά του rock&roll“, και για να είμαστε ακριβείς 38 χρόνια. Πολύς καιρός, ναι, αλλά η εικόνα και η επιρροή του Elvis παραμένει αμείωτη καθώς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία. Πολλοί επιτυχημένοι καλλιτέχνες προηγήθηκαν και ακολούθησαν, αλλά αυτός είναι αναμφισβήτητα ο “Βασιλιάς”.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για τη ζωή του (εσύ που σκέφτηκες πως όχι τρέξε αμέσως στη wikipedia να ενημερωθείς. Ντροπή!). Οπότε ίσως είναι πιο ενδιαφέρον να παραθέσουμε κάποια από τα, όχι και τόσο γνωστά, γεγονότα της ζωής του. Ας τα δούμε με χρονολογική σειρά, για να μη μπερδευτούμε…

  • Στις 8/01/35 στο Tupelo του Mississipi, οι Veron και Gladys Presley, έφεραν στη ζωή δύο δίδυμα αγόρια. Από αυτά δυστυχώς επιβίωσε μόνο το ένα και του έδωσαν το όνομα Elvis Aron Presley.gladys-elvis-vernon-presley-1937
  • Στα 12 του, ζήτησε από τη μητέρα του δώρο ένα ποδήλατο αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση αυτή του πήρε μια κιθάρα, γιατί το ποδήλατο ήταν πολύ ακριβό για τα οικονομικά της οικογένειας. Έτσι ξεκίνησε μόνος του να παίζει μουσική εξ ακοής και να τραγουδάει. Δεν έκανε ποτέ στη ζωή του μαθήματα, ήταν αυτοδίδακτος στην κιθάρα, το πιάνο και το τραγούδι.
  • Στα 18 έπιασε την πρώτη του δουλειά ως οδηγός φορτηγού. Από τότε ακόμα είχε ένα δικό του χαρακτηριστικό στυλ, το οποίο πολλές φορές προκαλούσε το χλευασμό των συνομηλίκων του. Χτένιζε τα μαλλιά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τα έβαφε μαύρα ενώ ήταν ξανθά και άφηνε φαβορίτες, πράγμα που αργότερα θα γινόταν σήμα κατατεθέν του. Λουκ, εμπνευσμένο από το σουπερήρωα Captain Marvel Jr!
  • Για τον πρώτο δίσκο του πλήρωσε 4$. Μια μέρα επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά, έκανε μια στάση στη Sun Records για να ηχογραφήσει δύο τραγούδια, το “My happiness” και το “That’s when your heartaches begin”, ως δώρο για τα γενέθλια της μητέρας του. Εκεί τον πρωτοάκουσε ο Sam Phillips ο οποίος βρήκε στον Έλβις αυτό ακριβώς που έψαχνε: “έναν λευκό με φωνή και αίσθηση μαύρου”. Έτσι υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο.
  • Το 1954 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, μια επανεκτέλεση του ” That’s alright mama”,το οποίο από της πρώτη κιόλας στιγμή που παίχτηκε imagesστο ραδιόφωνο έγινε επιτυχία. Ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μάλιστα αναγκάστηκε να το παίξει έως και 13 συνεχόμενες φορές μετά από απαίτηση του κοινού, το οποίο δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο τραγουδιστής είναι λευκός και όχι μαύρος.
  • Το 1956 του δόθηκε το παρατσούκλι ” Elvis the Pelvis” (pelvis:λεκάνη), λόγω των ιδιαίτερων χορευτικών κινήσεών του πάνω στη σκηνή. Δέχτηκε μεγάλη κριτική ως προκλητικός. Μάλιστα σε μια από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις  στην εκπομπή του Ed Sullivan τον έδειξαν μόνο από τη μέση και πάνω. Την ίδια χρονιά ένας δικαστής τον αποκάλεσε “σκουπίδι” και ότι η μουσική του υπονομεύει τη νεολαία. Στη συνέχεια του απαγορεύτηκε να κουνάει το σώμα του σε μια τοπική συναυλία και ο  Elvis αντ΄ αυτού μόνο το μικρό του δάχτυλο a ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
  • Αν και το μεγαλύτερο του όνειρο ήταν να κάνει παγκόσμια περιοδεία, οι  μόνες συναυλίες που κατάφερε να κάνει εκτός Η.Π.Α. ήταν μόνο τρεις το 1957 στον Καναδά. Αυτό λέγεται ότι οφείλεται στον manager  του Συνταγματάρχη Tom Parker, ο οποίος ήταν παράνομος μετανάστης από την Ολλανδία και δεν είχε διαβατήριο να βγει εκτός χώρας.
  • Το 1957 επίσης, αγόρασε την περίφημη Graceland, μια πρώην εκκλησία που την μετέτρεψε σε έπαυλη 23 δωματίων. Λίγο μετά τον θάνατο του ανοίχτηκε για το κοινό και το 2006 ανακηρύχθηκε ως Εθνικό Ιστορικό Μνημείο. Η είσοδος  κοστίζει 25$ και 68$ η vip ξενάγηση. Είναι το δεύτερο σε σειρά “σπίτι ” που προσελκύει τον περισσότερο κόσμο. Το πρώτο είναι ο Λευκός Οίκος.
  • Τον Μάρτιο του 1958 κατατάχθηκε στο στρατό και στάλθηκε στη Γερμανία. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε την Priscilla Beauleu, που τότε ήταν μόλις 14!8 χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν.Elvis Presley
  • Το 1960 η επιτυχία του “It’s now or never” ενέπνευσε έναν τότε κρατούμενο, όταν βγει από τη φυλακή να ασχοληθεί με την μουσική. ‘Ηταν ο Barry White.
  • Το διάστημα 1961-1967 έκανε μια παύση στη μουσική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε συνολικά σε 33 ταινίες, οι οποίες αν και δεν δέχτηκαν καλές κριτικές, ήταν αρκετά δημοφιλείς στο κοινό. Η αγαπημένη του ήταν το “King Creole”.
  • Το 1965 έγινε η ιστορική συνάντηση του Έλβις με τους Beatles. Τους κάλεσε στο εξοχικό του στο Belair όπου για τέσσερεις ώρες έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν. Φεύγοντας ο John Lennon είπε σε ένα μέλος της συνοδείας του ‘Ελβις: “Βλέπεις τις φαβορίτες μου; Ντρεπόμουν να του το πω αυτοπροσώπως, αλλά πες στον ‘Ελβις ότι σχεδόν με απέβαλλαν από το σχολείο επειδή προσπαθούσα να του μοιάσω. Πες του ότι αν δεν υπήρχε αυτός, εγώ δεν θα ήμουν αυτό που είμαι τώρα.”
  • Το 1968 αποφάσισε να επιστρέψει στη μουσική σκηνή, κάνοντας την πρώτη του μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση με τίτλο “68 Comeback Special”. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε το ότι σε μια βόλτα που έκανε με τα πόδια σε κεντρικότατο και πολυσύχναστο δρόμο του LA δεν τον αναγνώρισε κανείς. Στην εμφάνισή του αυτή έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στη σκηνή με μαύρα δερμάτινα.Elvis-Presley-msyugioh123-37559620-640-960
  • Το 1970 συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Nixon. Είχε προηγηθεί μια επιστολή του Έλβις στον πρόεδρο με την οποία του ζητούσε να τον εντάξει ως πράκτορα στο τμήμα δίωξης ναρκωτικών. Λέγεται ότι μετά τη συνάντηση τους, του στάλθηκε όντως έμβλημα μυστικού πράκτορα.
  • Το 1971 σε ηλικία 36 ετών έγινε ο νεότερος αποδέκτης του βραβείου Grammy Lifetime achivement award.
  • Το 1973 έγραψε τηλεοπτική ιστορία με το “Aloha from Hawaii”. Ήταν η πρώτη συναυλία που προβλήθηκε δορυφορικά παγκοσμίως και την παρακολούθησαν πάνω από 1 δις θεατές σε πάνω από 40 χώρες.
  • Οι  Led Zeppelin ήταν μεγάλοι φαν του και σε ένα τουρ στην Αμερική ήθελαν απεγνωσμένα να τον γνωρίσουν και τα κατάφεραν στο Λος Άντζελες. Όταν τον είδαν έμειναν άφωνοι και ο Ελβις για να σπάσε τον πάγο αντάλλαξε το αξίας 5000$ ρολόι του με αυτό του John Paul Jones που είχε πάνω τον Μίκυ Μάους.
  • Έκανε δώρο στον  Μuhammad Ali μι λευκή ρόμπα αξίας 10.000$ που έγραφε “People’s Champion” στην πλάτη ενώ ως ανταπόδοση ο Ali του χάρισε ένα ζευγάρι γάντια του μποξ που έγραφαν πάνω “You are the Greatest”.Τη ρόμπα ο  Ali τη φόρεσε πρώτη και τελευταία φορά στον αγώνα με τον Ken Norton όπου έχασε και ορκίστηκε να μην τη φορέσει ποτέ ξανά.RareElvisAli-450x331
  • Ηχογράφησε πάνω από 600 τραγούδια, αλλά δεν έγραψε κανένα  από αυτά.
  • Η συνοδεία του ήταν γνωστή ως Memphis Mafia. Σε όλα τα μέλη είχε δωρίσει διαμαντένια και χρυσά δαχτυλίδια πάνω στα οποία ήταν χαραγμένα τα αρχικά T.C.B (Taking Care of Bussiness)
  • Έκανε συλλογή από αγαλματίδια της Αφροδίτης της Μήλου και της Ιωάννας της Λωραίνης.
  • Το άρωμα του ήταν το Brut και το αγαπημένο του ποτό η Pepsi.
  • 26 Ιουνίου του 1977 στην  Indianapolis ήταν η τελευταία συναυλία που έκανε. Το τραγούδι που έκλεισε τη συναυλία ήταν το “Unchained Melody” και στη συνέχεια αποχαιρέτισε το κοινό με τη φράση: ” Μέχρι να τα ξαναπούμε ο Θεός να σας έχει καλά”. Λίγες εβδομάδες αργότερα στις 16 Αυγούστου βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο από την σύντροφό του Ginger Alden. Επίσημη αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή σε συνδυασμό με χρήση βαρβιτουρικών. Ο τάφος του βρίσκεται στην Graceland,όπου έχει περίπου 675.000 επισκέπτες ετησίως.
  • Έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες συνομωσίας για το θάνατό του και πολλές μαρτυρίες ότι τον έχουν δει. Μέχρι και σήμερα το 6% των αμερικανών πιστεύουν ότι είναι ακόμα ζωντανός.

Ladies and gentlemen. Elvis has left the building

 

Αναστασία Μαυρία

Leave a Reply